احتمالا در بحثهای مربوط به عدالت اجتماعی و توزیع ثروت اسم ضریب جینی را شنیدهاید. ضریب جینی عددی است بین صفر و یک (یا صفر و صد درصد) که در آن صفر به معنی توزیع کاملا برابر درآمد یا ثروت و یک به معنای نابرابری مطلق در توزیع است. دقت کنید که ضریب جینی فقط از برابری عددی صحبت میکند و ربطی به عدالت به معنای فلسفی آن ندارد. شکل زیر تصویری از این مفهوم را ارائه میکند.
مهندس مجتبی بیگدلی ـ عضو هیات مدیره انجمن انبوهسازان مسکن و ساختمان : « با خارج شدن سیمان از سبد حمایتی دولت، قیمت تمام شده واحدهای مسکونی در کشور ۳۵ تا ۴۰ درصد افزایش مییابد.»
خوشبختانه هم مشاور شرکتهای بزرگ سرمایهگذاری مسکن و هم بزرگترین هولدینگ سیمان کشور بودهام و از ساختار اقتصادی هر دو صنعت به خوبی اطلاع دارم. سهم سیمان و آجر روی هم در قیمت تمام شده مسکن چیزی بین ۸ تا ۱۵ درصد است. توجه کنید که در قیمت تمام شده مسکن علاوه بر سیمان و آجر عوامل مهم دیگری مثل زمین – که در شهرهای بزرگ یک رقم خیلی عمده است-، فولاد، تاسیسات برقی و مکانیکی، دستمزد نیروی انسانی ماهر و غیرماهر، تزیینات و تجهیزات داخلی و خارجی و البته هزینه سرمایه (بهره وام) هم حضور دارند. ضمنا قیمت سیمان الان در کشور حدود ۴۰ تا ۵۰ دلار برای هر تن است که تنها اندکی از قیمت فروش کشورهایی مثل هند پایینتر است. لذا قیمت نمیتواند افزایش خیلی شدیدی داشته باشد چرا که باعث میشود تا واردات صورت گیرد. حالا من ماندهام که چطور آزادسازی سیمان یک دفعه قیمت تمام شده پروژههای ساختمانی را سی تا چهل درصد بالا میبرد؟
ضمنا همین آقا شکایت میکند که به واسطه حضور دلالان قیمت سیمان در بازار آزاد به تنی صد دلار میرسد. دوستمان ظاهرا متوجه نیستند که در صورت آزادسازی دلالان و واسطهها هم ناپدید میشوند و احتمالا قیمت تعادلی نهایی کمتر از قیمتی خواهد بود که الان دست مصرفکننده میرسد.
بازگشت
دیدگاهتان را بنویسید