• زنان متاهل و بازار کار

    قرار است روز یک شنبه هفته آتی (۴ شهریور) ساعت ۱۳:۰۰ گپ و گفت و گویی در گروه اقتصادی دفتر مطالعات فرهنگی شریف داشته باشیم. این صحبت قرار بود به طور مشترک با موسسه دیگری برگزار شود که به علت یک سوء برداشت از تاریخ جلسه عملا تبدیل به دو جلسه در دو هفته مختلف شد. موضوع سخن رانی هست “نگاهی به نظریه های توضیح دهنده افزایش مشارکت زنان متاهل در بازار کار” و چکیده اش هم در زیر آمده است. با توجه به این که ورود به محوطه اصلی دانشگاه شریف (ورود از در اصلی در خیابان آزادی) در بعد از ظهرهای تابستان حتی برای دانش جویان دانشگاه نیز مشکل است مجبور شدیم ساعت جلسه برای این زمان تنظیم کنیم. لطفا اگر علاقه مند به شرکت در جلسه هستید حداکثر تا روز سه شنبه همین هفته اسم تان را به من میل بزنید یا در این جا بگذارید تا لیست اسامی روز چهارشنبه به حراست دانشگاه ارسال شود.

    پ.ن: لطفا یکی پینگ کند.

    طرح موضوع: آمارهای مربوط به آمریکا و برخی کشورهای اروپایی نشان می دهد که در ۱۰۰ سال گذشته نرخ مشارکت زنان متاهل در بازار کار از نزدیک به صفر درصد به حدود ۶۰ درصد رسیده است. در ۵۰ سال گذشته نیز میزان متوسط ساعت کاری این زنان از ۱۰ ساعت در هفته به حدود ۲۵ ساعت در هفته افزایش یافته است. این در حالی است که میزان ساعت کار هفتگی مردان مجرد و متاهل و زنان مجرد در بازار کار تقریبا ثابت بوده و یا افت مختصری داشته است. چنین مشاهده ای سوال مهم و کاربردی را پیش روی اقتصاددان ها قرار می دهد و در واکنش به آن نظریه های متعددی ارائه شده است.

    در این سخن رانی ابتدا چارچوبی بر اساس تئوری ازدواج بکر و مساله عرضه نیروی کار در خانواده ارائه می شود که در آن خانواده یک نهاد تولیدی است که وقت زن و مرد در آن باید صرف تولید کالاهای بازاری و غیربازاری شود. نسبت بهینه تخصیص به این فعالیت تابع بهره وری نهایی هر فرد در هر یک از این بخش ها است و تحولات اقتصادی، تکنولوژیک یا حقوقی که باعث تغییر در این نسبت شود عرضه نیروی کار زنان را تحت الشعاع قرار خواهد داد.

    در این چارچوب سه نظریه اصلی “موتور رهایی” (کاهش هزینه لوازم خانگی)، “قدرت قرص” (بهبود کیفیت تصمیم گیری برای بچه دار شدن) و “کاهش تبعیض بین دست مزدهای زنان و مردان” به عنوان سه توضیح رقیب و در برخی موارد مکمل مطرح معرفی شده و مورد بحث قرار می گیرد. در حین سخن رانی معتبر بودن مدل ها و فرضیات موجود در این توضیح ها برای جامعه ایران نیز تا حدی بررسی می شود. با توجه به ترکیب مخاطبان مطالب با جزییات ریاضی و فنی بیش تر یا در سطح شهودی و مفهومی ارائه می شود.

    بازگشت
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا با فونت انگلیسی به سوال زیر پاسخ بدهید: *

درباره خودم

حامد قدوسی٬ متولد بهمن ۱۳۵۶ هستم و با همسرم مريم موقتا در نزدیکی نیویورک زندگي مي‌كنم. در دانش‌گاه اقتصاد مالی درس می‌دهم. به سینما، فلسفه و دين‌پژوهي هم علاقه‌مندم.
پست الکترونیک: ghoddusi روی جی‌میل

جست و جو

اشتراک ایمیلی

ایمیل خود را برای دریافت آخرین مطالب وارد کنید.

بایگانی‌ها