• پویایی اقتصاد و موقعیت اقلیت‌ها

    توزیع مشاغل دولتی بین نژادهای مختلف در کشورهای مختلف خیلی فرق دارد. یک راه برای نمونه‌گیری غیررسمی از این توزیع نگاه کردن به ماموران کنترل گذرنامه و امنیت پرواز و غیره در بدو ورود به هر کشوری است. در آمریکا معمولن ماموران ترکیبی از آمریکایی سفید و آفریقایی‌تبار و مهاجران نسل اول (مکزیکی و پاکستانی و …) هستند. مهاجر بودن ماموران از لهجه‌شان و سطح زبان انگلیسی‌شان کاملن پیدا است. مشاهدات من از انگلیس (حدود ۶-۷ بار) این است که ماموران اکثرن با لهجه انگلیسی اصیل حرف می‌زنند ولی به لحاظ نژادی اکثرن متعلق به شبه‌قاره هند یا آفریقا هستند. یعنی احتمالن نسل دوم و بیش‌تر مهاجران هستند. ضمن این‌که در انگلیس مامور مسلمان و محجبه هم کم نمی‌بینی. در اتریش ولی مشاهدات کاملن متفاوت است. اکثریت مطلق ماموران دولتی (خصوصن در جایی مثل پلیس و اداره ویزا) در اتریش محلی‌تبار هستند و حتی نسل دومی غیراتریشی-مجاری (مثلن ترک) هم بین‌شان خیلی خیلی کم می‌بینی. این را از اسم و قیافه بلوند و شبه‌بلوند افراد به راحتی می‌شود فهمید. من در این هفت سالی که این‌جا بوده‌ام “حتی یک بار” برای نمونه خانم کارمند دولت محجبه ندیده‌ام.

    این مشاهده را چه طور باید تعبیر کرد؟ یک تعبیر واضح و معمول می‌تواند این باشد که سیاست حمایتی برای جذب اقلیت‌ها در بخش دولتی در آمریکا و انگلیس به نسبت اتریش قوی‌تر است (اگر نگوییم در اتریش نسبت به آن حتی موانع رسمی و غیررسمی فراوان وجود دارد). این توضیح احتمالن درست است، خصوصن در آمریکا که در فهرست اولویت بودن (زنان و اقلیت‌های نژادی) فرصت گرفتن شغل دولتی را به شدت بالا می‌برد.

    من یک فرضیه مکمل هم دارم که شاید در کنار توضیح اول ولی از زاویه کاملن معکوس آن عمل کند. آمریکا و انگلیس هر دو اقتصادهای پویایی دارند و بخش‌های مثل فناوری اطلاعات، مالی، حقوق و پزشکی درآمدهای بسیار بالاتری نسبت به مشاغل دولتی می‌سازند. لذا غیرمهاجرین که طبعن دارای سرمایه اجتماعی، مالی و زبانی بالاتری هستند بیش‌تر وارد این حوزه‌ها می‌شوند و مشاغل غیرجذاب و کم‌درآمد دولتی را بیش‌تر برای مهاجرین باقی می‌گذارند. کشوری مثل اتریش فاقد چنین ساختار اقتصادی و چنین شکاف درآمدی است و بخش‌های جذاب (مثل بخش مالی) در آن بسیار کوچک است. لذا بخش دولتی خودش یک بخش جذاب است و غیرمهاجرین هم از امکانات خود برای گرفتن شغل در این بخش استفاده می‌کنند. خلاصه این‌که فرضیه من این است که همه‌جا توزیع بومی‌ها در مشاغل جذاب بالاتر است ولی در کشورهای مختلف تعریف بخش جذاب فرق می‌کند و لذا ربط دادن ماموران بخش دولتی به باز بودن فضای کشور ممکن است تا اندازه‌ای بایاس باشد. هر چند که از اساس غلط نیست.

    بازگشت
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا با فونت انگلیسی به سوال زیر پاسخ بدهید: *

درباره خودم

حامد قدوسی٬ متولد بهمن ۱۳۵۶ هستم و با همسرم مريم موقتا در نزدیکی نیویورک زندگي مي‌كنم. در دانش‌گاه اقتصاد مالی درس می‌دهم. به سینما، فلسفه و دين‌پژوهي هم علاقه‌مندم.
پست الکترونیک: ghoddusi روی جی‌میل

جست و جو

اشتراک ایمیلی

ایمیل خود را برای دریافت آخرین مطالب وارد کنید.

بایگانی‌ها