اول یک مقدمه عمومی بگویم: مدتی است که ایمیلهای زیادی دریافت میکنم که در مورد پیشنهاد موضوع تز میپرسند. متاسفانه معمولن قادر نیستم کمک خاصی بکنم چون اولن یافتن موضوع تز کار خود محقق است و ثانین بسیار سخت است که بدون دانستن مهارتهای فرد، دادههای در دسترس، تخصصهای هیات علمی، استانداردهای دانشکده و غیره به صورت تصادفی موضوعی را پیشنهاد کرد. ضمن اینکه این روزها من روی ایران تحقیق نمیکنم و لذا واقعن نمیدانم که سوالهای جالب و مهم برای بررسی چی است. (امیدوارم این دو جمله آخر در یک و نیم سال آتی تغییر کند).
با این مقدمه، فکر کردم یک موضوع عمومی را که به یکی از دوستان پیشنهاد کرده بودم اینجا مطرح کنم شاید به کار عده مختلفی بیاید. فکر میکنم بحث تئوری شبکهها به دلیل ماهیت آن برای دانشجویان ایرانی در رشتههای مختلف میتواند مفید باشد. اولن در سطح جهانی هم هنوز موضوع داغ و در حال توسعهای است. ثانین میتوان در آن طیفی از کارها مثل کار تئوریک صرف، کار امپریکال یا کار محاسباتی انجام داد. ثالثن در حوزههای مختلفی از جامعهشناسی و بیماریشناسی تا اقتصاد و فاینانس و مباحث توسعه و حمل و نقل و مسایل شهری و الخ کاربرد دارد.
برای شروع احتمالن یکی از بهترین نقطهها نگاه کردن به درس مشترک دارون عاجماوغلو و آسو اوزداگلار روی سیستم درسباز MIT و دنبال کردن منابع و جزوههای آنها است. آدمهای دیگری که میتوانید به کارهایشان نگاه کنید مارتا گونزالس (که بیشتر کارهای مربوط به انتشار پدیدهها را دنبال میکند) ، سزار هیدالگو، سنجیو گویال (که یکی از اولین و بهترین کتاب درسیهای این حوزه را نوشته است)، آلبرت باراباسی (او فیزیکدان است و بخش مهمی از نظریه شبکهها توسط کارهای او توسعه یافته)، جک متسون (که بیشتر روی کارهای اقتصادی متمرکز است) و نهایتن آنا بابوس (که روی کاربردهای فاینانسی کار میکند و مقاله مشترکش با فرنک آلن شروع خوبی برای کاربردهای فاینانسی شبکه است). علیرضا را هم از قلم نیندازیم که مقاله مشترکش با دارون و آسو (آسمان) جالب است.
توجه کنید که رویکردهای متفاوت و گاهی رقیب در مسایل شبکه وجود دارند. کسانی که از پیشینه فیزیک و سیستمهای پیچیده میآیند بیشتر به الگوهای آماری و تجربی، اقتصاددانها به استخراج توپولوژی شبکه به عنوان یک متغیر درونزا (که کار بسیار سختی هم هست)، متخصصان تحقیق در عملیات بیشتر به بهینهسازی و مطالعه رفتار شبکه با ساختار داده شده، متخصصان برق و رایانه به پایداری شبکه و انتشار اطلاعات در شبکه و جامعهشناسان به نمایش دادهها در قالب شبکه بیشتر علاقهمند هستند.
بازگشت
دیدگاهتان را بنویسید