• پذیرش موسسه مطالعات پیش رفته وین

    فرآیند پذیرش موسسه ما شروع شد و من دوباره باید متن پارسال را با تغییراتی منتشر کنم. پارسال من اولین ایرانی بودم که این جا درس می خواندم و موسسه در داخل ایران خیلی شناخته شده نبود. وقتی این متن را نوشتم دو نفر از بچه های ایرانی برای پذیرش اقدام کردند و با رتبه های خوب پذیرفته شدند و الان شدیم سه نفر. فکر کنم در این یکی دو سال هم بیش تر شناخته شده و لذا عده بیش تری از دوستان ممکن است متقاضی پذیرش باشند.

    مقدمتا بگویم که این موسسه را آمریکایی ها (بنیاد فورد) بعد از جنگ جهانی دوم در اتریش راه اندازی کردند تا مرکزی برای تدریس و تحقیق در علوم انسانی نوین و تربیت متخصصین سطح بالا باشد. در ابتدای تاسیس ریاست موسسه با اقتصاددان معروف ادگار مورگن اشترن (همان کسی که با فون نویمان نظریه کلاسیک مطلوبیت انتظاری را فرموله کردند) بود که سر و سامان جدی به موسسه داد و بنای یک موسسه کوچک و کاملا متفاوت با فضای دانش کده های علوم انسانی در کشورهای آلمانی زبان را ایجاد کرد. به خاطر نوع تاسیس هم فرهنگ این موسسه کاملا آمریکایی است و از سبک سنتی اروپایی- آلمانی دور است. این تذکر را هم بدهم که موسسه عمدا به صورت دانش گاه ثبت نشده است که مشمول قوانین دست و پا گیر اتریش برای موسسات آموزشی نشده و آزادی عمل کافی برای جذب استاد و دانش جو و طراحی استانداردهای آموزشی را داشته باشد. تقریبا با قاطعیت می شود گفت که کیفیت آموزشی موسسه با فاصله نسبتا زیادی با بقیه در کل دنیای آلمانی زبان رتبه اول را دارد.

    موسسه سه دپارتمان در زمینه اقتصاد و جامعه شناسی و علوم سیاسی دارد. البته فقط دپارتمان اقتصادش کاملا انگلیسی زبان است و دو بخش دیگر تا حدی آلمانی زبان هستند. برنامه آموزشی این جا یه دوره دو ساله معادل “درس های دوره دکترا” است و برنامه هم به شدت ریاضی محور است و از درس های کیفی اقتصاد خبری نیست. چهار حوزه اصلی تخصص موسسه اقتصاد خرد و نظریه بازی ها و اقتصادسنجی و فایناس است که ظاهرا برنامه دکترای فایناس موسسه (با همکاری دو دانشگاه دیگر وین) در حوزه مالیه بنگاه (کورپوریت فاینانس) بالاترین رنک را در اروپای قاره ای دارد (دقت کنید که این پذیرش مربوط به دکترای فاینانس نیست). درس های سال دوم موسسه را تمام اساتید مدعو درس می دهند که معمولا از دانش گاه های خیلی خوب می آیند. این درس ها فرصتی برای آشنا شدن با اساتید معروف را فراهم می کند.

    موسسه برای پذیرش امتحان ورودی دارد و درس های امتحان هم ریاضی عمومی و آمار و احتمال و مقدمات بسیار جزیی از اقتصادسنجی است که برای بچه های ایرانی در کل و مشخصا برای کسانی که لیسانس مهندسی یا علوم داشته باشند زیاد سخت نیست. نمونه سوالات سال های قبل در همان صفحه پذیرش موجود است. امتحان در وین برگزار می شود و موسسه هم کاری لازم را برای دریافت ویزا انجام می دهد. هزینه کل سفر و اقامت برای امتحان را حدود ۷۰۰ هزار تومان در نظر بگیرید. پارسال سعی کردیم که امتحان در تهران برگزار بشود و نشد. اگر امسال تعداد متقاضیان ایرانی خیلی زیاد باشد شاید بشود دوباره سعی کرد که این اتفاق بیفتد.

    موسسه سالیانه هشت یا نه نفر دانش جو می گیرد و ماهیانه هم ۷۰۰ یورو بورس تحصیلی می دهد. امتیاز بزرگ این است که در مقابل این بورس هیچ کار دیگری – مثل تدریس و کمک به استاد – انتظار ندارد و دانش جو باید تمام دو سال را صرفا صرف تحصیل و تحقیق کند.

    برای چه کسانی ممکن است آمدن به این جا را توصیه کنم؟

    من برای کسانی که می توانند در سی تا دانشگاه اول آمریکا یا دانشگاه های خوب انگلیس و کانادا + ده دانش گاه اول اروپا پذیرش بگیرند آمدن به این جا را توصیه نمی کنم. هر چند کیفیت تدریس موسسه عالی است و حدس من این است که سطح ریاضی و قوت نظری درس ها گاهی از برخی از همین دانش گاه ها خیلی بالاتر است با این همه چون موسسه فقط همین برنامه دو ساله را دارد و برنامه دکترای آن هنوز راه اندازی نشده (هر چند تا سال آینده قول آن داده شده است) لذا این دوره دو ساله برای کسانی که می توانند مستقیم وارد دوره دکترا در یک دانش گاه خوب بشوند وقت تلف کردن خواهد بود. من البته شخصا از این دو سال راضی هستم و احساس نمی کنم اگر دوباره جایی دکترای اقتصاد شروع کنم وقتم تلف شده است چون دریچه مهمی برای ورود به اقتصاد ریاضی را برای من باز کرد و اگر جای دیگری بروم با پایه خیلی به تری می توانم درسم را شروع کنم.

    با این همه موسسه را برای سه گروه از افراد قویا توصیه می کنم:

    ۱) کسانی که می خواهند یک دوره دو ساله نسبتا سنگین اقتصاد بخوانند و درک خوب و عمیق از علم اقتصاد مدرن پیدا کنند و بعدش تصمیم بگیرند که برای دکترا چه کار کنند (شاید مثلا بعدش بخواهند سیاست گزاری عمومی یا برنامه ریزی منطقه ای یا مدیریت یا مطالعات توسعه یا جامعه شناسی بخوانند). من شدیدا این گزینه را برای کسایی که می خواهند نهایتا در این تیپ رشته ها درس بخوانند و علاقه خوبی برای ساختن یک پایه اقتصادی دارند توصیه می کنم.

    ۲) شانس پذیرش در دانشگاه های خوب را ندارند و می خواهند این شانس را افزایش بدهند. یکی از سرویس های مهمی که موسسه به دانش جویان ارائه می کند بحث جایابی برای دوره بعدی تحصیلی است. دی روز بعد از مذاکرات لازم شاگرد اول دوره ما از تولوز پذیرش گرفت و دانش جوی تیرول استاد معروف آی آو شد. برای خود من چند تا گزینه را در نظر گرفته اند و مشغول مکاتبه و تماس تلفنی و غیره هستند تا ببینند چه کار می توانند بکنند. این ارتباطات شخصی روی شانس پذیرش بعدی به شدت تاثیر دارد.

    ۳) گروهی که مثل من علاقه ای به رفتن به آمریکا ندارند و در عین حال می خواهند در یک سیستم آمریکایی تحصیل کنند می توانند در این دو سال درس های معادل دوره دکترا را بخوانند و بعد برای دکترا در یک دانش گاه خوب اروپایی اقدام کرده و تز خود را آن جا بنویسند. کل این روش حدود ۵ تا ۶ سال زمان می برد که تقریبا معادل زمان تحصیل در آمریکا است. با این ملاحظه که ضعف بزرگ برخی دانش گاه های اروپایی یعنی جدی نگرفتن درس های دوره دکترا را هم بر طرف می کند. بسیاری از دانش گاه های اروپایی خصوصا آن هایی که با موسسه تفاهم نامه هم کاری دارند این دو سال درس را به عنوان دروس دکترا قبول کرده و اجازه می دهند که فارغ التحصیلان موسسه مستقیم وارد مرحله تز بشوند.

    چند ملاحظه:

    ۱) مدرک این موسسه به همان دلیلی که اول قضیه گفتم ارزش دانش گاهی ندارد یعنی به عنوان یک فوق لیسانس جدید ارزیابی نمی شود. با این همه در بازار کار کشورهای اروپایی زبان به شدت معتبر است. البته با توجه به این که موسسه فقط از فارغ التحصیلان فوق لیسانس پذیرش می کند این مشکل چندان حاد نیست چون همه فارغ التحصیلان قبلا فوق لیسانس دیگری گرفته اند.

    ۲) بورس موسسه برای زندگی دو نفری کافی نیست. دانش جویان این موسسه برای دریافت خوابگاه در اولویت هستند و فورا بهشان خوابگاه می دهند.

    ۳) سطح ریاضیات موسسه به شدت بالا است و هر سال هم بالاتر می رود. اگر احساس می کنید که ممکن است در ریاضیات دچار مشکل شوید کمی بیش تر فکر کنید. امتحان ورودی لزوما معیار خوبی برای تخمین نیست. این امتحان برای ایرانی ها معمولا آسان است ولی درس های اصلی ناگهان به شدت سخت می شود.

    ۴) موسسه در حوزه های کاربردی – مثل اقتصاد شهری و بخش عمومی و توسعه و الخ – درس ندارد. درس ها همه روی موضوعات پایه و نظری اقتصاد متمرکز است. فهرست برخی از درس های امسال را می توانید این جا ببینید. این هم فهرست درس های سال قبل

    ۵) اگر زبان انگلیسی تان خیلی ضعیف باشد روی کیفیت تحصیلی تان اثر منفی می گذارد. زبان آلمانی اصلا نیاز نیست.

    بازگشت
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا با فونت انگلیسی به سوال زیر پاسخ بدهید: *

درباره خودم

حامد قدوسی٬ متولد بهمن ۱۳۵۶ هستم و با همسرم مريم موقتا در نزدیکی نیویورک زندگي مي‌كنم. در دانش‌گاه اقتصاد مالی درس می‌دهم. به سینما، فلسفه و دين‌پژوهي هم علاقه‌مندم.
پست الکترونیک: ghoddusi روی جی‌میل

جست و جو

اشتراک ایمیلی

ایمیل خود را برای دریافت آخرین مطالب وارد کنید.

بایگانی‌ها