پیام های متعددی از طرف دوستان دریافت کردم که می خواستند در مورد رشته فاینانس و کاربردهایش توضیح بدهم. من البته هنوز در این حوزه تازه کار هستم و ممکن است برداشت هایم اولیه باشد. لذا از دوستانی مثل رضا ماهانی و پویان مشایخ و مهدی برکچیان و طاها عزیزی که تخصص و تجربه بیش تری در این حوزه دارند خواهش می کنم اگر توضیح یا نقدی دارند در این جا بنویسند.
در مورد رشته فاینانس و مواد درسی اش یک نکته مهم که من فهمیدم این است که محتوای درسی این رشته بسته به سلیقه و گرایش دانشکده می تواند تا حد زیادی تغییر کند. معمولا دوره های فاینانس در سطح فوق لیسانس (خصوصا در انگلیس، مثلا این جا) و در مدارس بازرگانی نزدیکی بیش تری به ابزارهای عملی مورد استفاده در بازار کار دارد و در مقابل در دوره های دکترا و در دانشکده های اقتصاد (از جمله دروس مدرسه فاینانس وین) ممکن است بیش تر به مباحث نظری تر و تئوری اقتصاد نزدیک شود.
از دید من مسایل فاینانس در سه حوزه اصلی قابل تقسیم هستند:
۱) بازارهای مالی چه طور عمل می کنند و چه ابزارهایی در آن ها وجود دارد؟
در این حوزه بحث ساختار بازارها و رفتار بازی گران به علاوه انواع مشتقات مالی (مثل قراردادهای فیوچرز و آپشن) و مباحث مربوط به مالیه بین الملل (مثلا بازارهای ارز) و بحث های مربوط به مدیریت بهینه پورت فولیو و ارزیابی ریسک اعتباری (Credit Risk Modelling) بحث می شود. این حوزه نیازمند توان بالایی در اقتصادسنجی سری های زمانی و داده های پانلی است.
۲) قیمت تعادلی دارایی ها در بازارهای مالی چیست؟
سرمایه گذاری موفقیت در بازار مستلزم شناخت قیمت واقعی انواع دارایی ها (سهام، ارز، زمین، شرکت، فن آوری و …) است. بحث قیمت گذاری دارایی ها از مدل های اولیه ای مثل مدل بازار بدون آربیتراژ یا مدل CAPM را که از نظریه های تعادل عمومی تحت شرایط ریسک استخراج می شوند شروع شده و بعد وارد مباحث پیش رفته تر در زمینه فاینانس زمان پیوسته و بحث های ریل آپشن می شود. این حوزه نیاز به دانش زیادی در حوزه فرایند های تصادفی و معادلات دیفرانسیل تصادفی دارد.
۳) نهادهای مالی چه طور باید اداره شوند؟
این حوزه با استفاده از پایه های نظری مثل نظریه بازی ها، اقتصاد اطلاعات، نظریه قراردادها و طراحی مکانیسم ها به این سوال می پردازد که یک نهاد مالی که عمدتا به شکل قراردادی بین عامل (مثلا سهام دار) و کارگزار (مثلا مدیر) عمل می کند به چه شکلی باید طراحی شود و چه قوانینی باید بر آن حاکم باشد تا برای عامل بهینه باشد. مباحث این حوزه ساختار مالی و حکمرانی (Governance) نهادهایی مثل بانک ها، صندوق های بازنشستگی، شرکت های سرمایه گذاری، نهادهای سرمایه گذار مخاطره جو و نهایتا بنگاه های مختلف سهامی عام را پوشش می دهد. ضمنا این حوزه در ترکیب با بحث سازماندهی صنعتی مباحثی تعامل بازار سرمایه و بازار کالا و تاثیر ساختار سرمایه بر فن آوری را بحث می کند.
دیدگاهتان را بنویسید